Tartą cukinię mieszam z kilkoma składnikami. Tak robię wytrawne muffinki na przekąskę
Muffinki z wyglądu przypominają babeczki, jednak są cięższe i bardziej wilgotne. To zasługa dodawanego tłuszczu, a także składników typu starte warzywa. Właśnie z ich udziałem szykuję wytrawne muffinki, które pakuję dzieciom do szkoły, a mnie i mężowi do pracy. Każdy z nas woli je od kanapek, bo są naprawdę smaczne.
Jak przygotować cukinię na muffinki?
Cukinia to doskonały dodatek do wytrawnych muffinek. Obniża ich kaloryczność i zwiększa wilgotność, a jej smak zupełnie nie jest wyczuwalny. Przed dodaniem do ciasta cukinię trzeba umyć, wytrzeć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Potem trzeba ją lekko oprószyć solą, odstawić na 10 minut i odcisnąć z warzywa nadmiar soku. Tak przygotowaną cukinię można już wymieszać z pozostałymi składnikami ciasta.
Jak zrobić wytrawne muffinki z cukinią?
Przygotowanie tych wytrawnych muffinek trwa tylko parę chwil. W jednej misce trzeba połączyć składniki mokre, w drugiej suche. Potem do mokrych dodać suche i całość krótko wymieszać. Na końcu do ciasta dodaje się startą cukinię i ser oraz pestki. Przygotowanym ciastem należy napełnić foremki na muffinki, posypać dodatkową porcją pestek i wstawić do piekarnika. Teraz wystarczy poczekać ok. 20-25 minut, by muffinki się upiekły.
Przepis: Muffinki z cukinią
Wytrawne muffinki z dodatkiem cukinii, sera i pestek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 140 w każdej porcji
Składniki
- 1 średniej wielkości cukinia
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju lub oliwy
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka mąki pszennej lub orkiszowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- papryka mielona słodka i pikantna
- oregano lub bazylia
- 120 g startego sera
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPrzygotuj cukinię Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Oprósz ją solą, odstaw na 10 minut, po tym czasie odciśnij dokładnie warzywo.
- Mieszanie składnikówW jednej misce wymieszaj jajka, olej, przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną cebulę. W drugiej wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Suche składniki wsyp do mokrych, wymieszaj. Połącz z cukinią, startym serem i połową nasion.
- Napełnianie i pieczenieCiastem napełnij foremki na muffinki do 2/3 wysokości. Muffinki posyp pozostałymi nasionami, piecz ok. 20-25 minut w piekarniku o temperaturze 180 st. C.
Inne dodatki do wytrawnych muffinek
Wytrawne muffinki można też przygotować z innymi dodatkami. Cebulę doskonale zastąpi posiekany por, a cukinię np. tarta marchewka, posiekana papryka, kukurydza z puszki czy liście szpinaku. Do muffinek można też dorzucić pokrojoną na nieduże kawałki szynkę albo wędzony boczek. Jeśli chodzi o ser, to najlepiej sprawdzą się tu te o wyrazistym smaku, np. feta, cheddar. Jeśli macie ochotę na pikantne muffinki, dodajcie do nich trochę sproszkowanego chilli lub harrisy.